5 tip til sunde madvaner

Den vanskelige balance mellem kalorier og energiforbrug er nok det vigtigste element, når det kommer til at opnå en sund livsstil. Dette vil for langt de fleste af os være ensbetydende med, at vi ganske enkelt skal skære ned på vores kalorieforbrug; men hvordan gøres dette uden at man føler, at man skal give afkald på af alt for meget? Hvis du går med planer om at skifte dine gamle madvaner ud med nye og sundere vaner, så bør du bestemt læse videre her. For her for du 5 gode råd til på mest effektiv vis at omlægge dine madvaner.

Kulhydrater – mere fiber hjælper til en sund livsstil

Netop fordi kulhydrater (pasta, kartofler, brød eller ris) er så vigtig en del af vores kost, så vil der være meget vundet ved at skifte til fuldkorn. Udover at være sundere, så vil fiberholdige madvarer få dig til at føle dig mæt langt længere. Husk desuden også at spare på smørret næste gang du snupper en skive brød.

Frugt og grønt – der skal vitaminer til en sund livsstil

Som tommelfingerregel vil det være bedst at spise 5 stk. frugt eller grønt om dagen. Her vil det absolut værre at foretrække, hvis du vælger frisk frugt eller grønt. Hvad med at springe rundstykkerne over til fordel for et par bananer eller måske blot en lækker frugt smoothie? Du vil føle dig langt sundere efter blot nogle få uger.

Fisk – en sund livsstil er lig med masser af fisk

Langt de fleste af os danskere er vant til at spise store mængder kød. Men hvad med at skifte frikadellerne ud med en portion fisk et par gange om ugen? Fisk er nemlig en fremragende kilde til protein, og indeholder en stor mængde vigtige vitaminer og mineraler. Prioriter desuden fisk med stort olieindhold, såsom laks, makrel eller sild.

Fedt – mindre mættet fedt

Vi har selvfølgelig brug for et vist fedtindhold i vores kost. Dog skal du være forsigtig med de mættede fedtsyrer, og i stedet stile efter at spise flere umættede fedtstoffer. For hvis du spiser for mange mættede fedtstoffer (f.eks. pølser, smør, fløde og wienerbrød), så har du nemlig en langt større chance for at få hjertekarsygdomme. En sund livsstil er nemlig ganske enkelt umulig, hvis din diæt består af de sundhedsskadelige mættede fedtstoffer. Så derfor vil lidt mådehold overfor fødevarer med mættede fedtstoffer være på sin plads. Prøv f.eks. at bytte pølserne ud med fed fisk, og smørret ud med olivenolie.

Salt – mindre kan sagtens gøre det

Sidst men ikke mindst, så forhindres din vej til en sund livsstil ofte af den mængde salt du kommer i maden. Var du f.eks. klar over, at langt størstedelen af vores mad allerede indeholder salt. Der er derfor ingen grund til at gå amok med saltbøssen. For meget salt giver nemlig for højt blodtryk, og dette er selvfølgelig ikke noget du burde ønske dig. Sørg derfor for så vidt muligt ikke at overskride 6 gram salt om dagen for at bevare en sund livsstil.

Indlæg oprettet 138

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen