Hvornår skal man bruge sikkerhedssko? Få svaret her!

Sikkerhedssko – eller værnefodtøj, som det også kaldes – støder man ofte på i industrien, og specielt på byggepladser. Disse sko, som eksempelvis har til formål at beskytte ankler og fødder mod varme, tryk, klemning og slag, øger sikkerheden på arbejdspladsen, og er med til at skabe et trygt arbejdsmiljø. Men hvornår er det nu egentligt lige, at man skal have sikkerhedssko på? Læs med, og få svaret her!

Sådan vurderer du, om der skal bruges sikkerhedssko

Sikkerhedssko har som opgave at sikre at du trygt kan udføre dit arbejde. Sikkerhedssko benyttes i mange forskellige brancher, men også af privatpersoner, der eksempelvis har gang i et renoveringsprojekt derhjemme.

Hvornår der bør bruges sikkerhedssko, er en vurdering, som på arbejdspladser foretages af arbejdsgiver. Ved at analysere den risiko der er forbundet med arbejdet, vil man beslutte hvorvidt der er et behov for sikkerhedssko eller ej. Det gøres ved at stille spørgsmål som: Hvilke arbejdsopgaver er der tale om? Hvor skal arbejdet udføres? Hvilke maskiner og materialer skal i brug?

Grundlæggende set skal sikkerhedssko i brug, hvis arbejdet ikke kan udføres forsvarligt ved brug af almindelige arbejdssko. Sikkerhedssko er til for at yde beskyttelse hvis der sker et uheld eller lignende. Derfor er dette ikke et område, der bør overses.

Værnefodtøjs primære formål er at beskytte fødder og ankler mod skader. Der findes mange forskellige sikkerhedssko på markedet, som hver har deres specielle egenskaber. Nogle beskytter mod klem, tryk og lignende. Nogle sikkerhedssko er skridsikre. Andre igen er varmebestandige. Hvilke sikkerhedssko, du bør vælge, afhænger af hvilke arbejdsopgaver du skal udføre. Du kan dog altid finde et stort udvalg af sikkerhedssko hos SikkerhedsGiganten på sikkerhedsgiganten.dk.

Når sikkerhedssko er et krav

Heldigvis er det i mange arbejdssituationer ikke op til dig selv at vurdere om sikkerhedssko er nødvendige. På mange arbejds- og byggepladser er sikkerhedssko en del af det sikkerhedsudstyr, der er krav om. Her er det nemlig arbejdsgivers pligt at sørge for at du har det krævede sikkerhedsudstyr på – heriblandt sikkerhedssko.

Udover at det er arbejdsgiver skal sørge for sikkerhedssko, er det også arbejdsgiver der skal stå for at værnefodtøjet vedligeholdes og rengøres i passende omfang. Får du brug for et par nye sikkerhedssko, er det igen arbejdsgiver der står for det. Arbejdsgiver har også ansvaret for at sørge for at sikkerhedsskoene er godkendt til brug med CE-mærket.

Sikkerhedssko skal altså bruges, hvis der vurderes, at arbejdet ikke kan udføres forsvarligt uden. Man kommer frem til denne konklusion ved at finde svarene på spørgsmål som: Hvilke arbejdsopgaver er der tale om? Hvor skal arbejdet udføres? Hvilke maskiner og materialer skal der i brug? En god tommelfingerregel er, at hvis du er i tvivl, bør du bruge sikkerhedssko. Så vil du trygt kunne udføre dine arbejdsopgaver, og ikke senere fortryde at du ikke havde sikkerhedssko på.

Værnefodtøj og brugen af disse på arbejdspladser er reguleret af arbejdstilsynet, som har til formål at sikre trygge arbejdsvilkår. Læs mere på Arbejdstilsynets hjemmeside, og bliv klogere på regler og anvisninger om sikkerhedssko.

Indlæg oprettet 133

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen