white concrete building

Læserbrev: Kedelige belægninger ved nye bygninger

Kære redaktør,

Jeg har som bygningskonstruktør været med til at planlægge og opføre mange forskellige typer af bygninger, både boliger, erhverv, institutioner og offentlige rum. Jeg er stolt af mit fag og den værdi, det skaber for samfundet og de mennesker, der bruger de bygninger, jeg har været med til at skabe. Men jeg er også bekymret for den tendens, jeg ser i mange nybyggerier, hvor belægningerne omkring bygningerne er kedelige, ensformige og uden æstetisk kvalitet.

Jeg taler om de betonfliser, hollændersten og modul 40 kombinationer, som man ser overalt på parkeringspladser, fortov, terrasser og indkørsler ved nye bygninger. Disse belægninger er billige, hurtige og nemme at lægge, og de kræver minimal vedligeholdelse. Men de er også uinspirerende, monotone og anonyme. De bidrager ikke til at skabe et smukt, spændende og varieret byrum, som inviterer til ophold, leg og socialt samvær. Tværtimod skaber de et gråt, trist og funktionelt byrum, som afspejler en mangel på fantasi, kreativitet og respekt for borgernes livskvalitet.

Jeg mener, at vi som bygherrer, arkitekter, ingeniører og håndværkere har et ansvar for at tænke på helheden, når vi planlægger og opfører nye bygninger. Det handler ikke kun om at opfylde de tekniske, økonomiske og lovgivningsmæssige krav, men også om at skabe æstetiske, bæredygtige og menneskelige løsninger, som gør byen til et bedre sted at bo, arbejde og færdes i. Og det handler også om at inddrage brugerne, beboerne, naboerne og borgerne i processen, så de får indflydelse på, hvordan deres nærmiljø ser ud og fungerer.

Der findes mange andre muligheder for at lave spændende, smukke og holdbare belægninger end de gængse betonfliser og hollændersten. Man kan bruge natursten, tegl, træ, grus, sand, græs, planter eller andre organiske materialer, som giver mere variation i farve, form, struktur og mønster. Man kan lege med geometrien, symmetrien, asymmetrien, rytmen og kontrasten, så belægningerne får en visuel dynamik og karakter. Man kan også integrere kunst, belysning, vand, lyd eller andre elementer, som stimulerer sanserne og skaber oplevelser.

Jeg opfordrer derfor til, at vi som byggefagfolk tager vores rolle som formgivere og kulturskabere alvorligt, og at vi udfordrer os selv og hinanden til at lave mere interessante, originale og smagfulde belægninger ved nye bygninger. Jeg opfordrer også til, at vi som borgere kræver mere af dem, der bygger i vores by, og at vi stiller spørgsmål, kommer med forslag, giver feedback og deltager aktivt i dialogen om, hvordan vi ønsker, at vores by skal se ud og være. Vi har alle et ansvar for og en interesse i at gøre vores by til et mere levende, attraktivt og mangfoldigt sted.

Med venlig hilsen

Thomas

Bygningskonstruktør

Indlæg oprettet 138

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen